Etiketler

4 Ocak 2016 Pazartesi

Betik Tanıtımı: Ortaçağda Entelektüeller


1.Baskı - 1994

Merhaba kitap kurtları! Bu yazımda sizlere Fransız tarihçi Jacques Le Goff’un kaleminden çıkan, özgün adının ‘‘Les Intellectuels au moyen âge’’olduğu ve Türkçemize Fransızcadan çevirisi Mehmet Ali Kılıçbay tarafından yapılarak, ‘‘Ortaçağda Entelektüeller’’ adı altında Ayrıntı Yayınları tarafından basılan bu betiği tanıtmaya çalışacağım.

Öncelikle bu betik sıradan bir okura hitap etmiyor. Sadece Ortaçağ’a ilgisi olan okura hitap etse de bu betik, akademik bir üslup ile kaleme alındığı için ilgili okur tarafından bile anlaşılmasında güçlükler çekiliyor.

Betiğin konusu, adından da anlaşılacağı üzere Ortaçağda entelektüeller ve üniversitelerin oluşmaya başlamasıdır. Betikte Ortaçağ dönemindeki entelektüellerin yaşamı, bilim uğrunda katlandıkları cefalar ve üniversitelerin kuruluş sürecindeki zorluklar ayrıntılı olarak incelenmiş olup adeta okuru Ortaçağ havasına sokup entelektüel mücadeleye davet etmektedir.

Betikte birbirinden farklı konularda Ortaçağın bakış açısı ve bu bakış açısının zamanla değişim süreci başarılı bir biçimde irdelenmiştir.

Betiğin bence en dikkat çekici yeri, çevirmenler bölümünde geçen Cluny Tarikatı’nın meşhur başrahibi Pierre’nin Müslümanları askeri alanda değil de entelektüel alanda yenmek fikrini ortaya attığı bölümdür. Başrahip Pierre bu fikri doğrultusunda Kur'an-ı Kerim’in çevirisini yapmak için bir kurul oluşturması, Müslümanları yenmek için, ‘‘Onların öğretilerini çürütmek için bu öğretiyi tanımak gerekir’ düşüncesiyle hareket etmesidir.

Betik, Ortaçağda biz Müslümanlara Hristiyanların bakış açısını göstermesi bakımından ayrıca bir önem arz etmektedir.

Betikle ilgili yorumlarınızı bekliyorum

İyi Okumalar...

2 yorum:

  1. Gerçekten çok ilgi çekici bir kitap.
    Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için bende size teşekkür ederim.Bu betiğin ilgi çekip-çekmemesi hususunda takdiri okuyuculara bırakmak doğru bir hareket olacaktır.
      Bizim bu sayfada yapmaya çalıştığımız
      popüleritenin bize dayattıkları yerine,herbiri alanında önemli bir boşluğu dolduran betikleri tanıtmaya çalışmak olacaktır.
      Saygılarımla iyi okumalar...

      Sil