Etiketler

24 Aralık 2015 Perşembe

Eski Kağıt Para Koleksiyonculuğu Yapacaklara Tavsiyeler

Eski Kağıt Para Koleksiyonculuğu

Kendinize bir hobi edinmenizin vakti geldiğini düşünüyorsunuz ve aklınıza ilk gelen şey; eski kağıt para koleksiyonculuğu oldu. Ama nereden başlayacaksınız? Bu yazımızda aslında işte tam da bu soruya yanıt veriyoruz. Koleksiyonculuğa yeni başlayanlara, 5 adımda eski kağıt para koleksiyonculuğuna dair bilinmesi gerekenleri öğretiyoruz:

1).Para Katoloğu Edinin.
Kağıt para koleksiyonculuğu yapmak isteyenlerin öncelikle yapması gereken şey kendilerine bir para katoloğu satın almaları olacaktır. Eski paraları ve bunların özelliklerini tanımak için para kataloğu edinmeniz gereklidir. Denizcilikte pusula ne kadar önemliyse eski para koleksiyoculuğunda da Para Kataloğu o derece önemlidir.

2).Terimleri Öğrenin.
            Eski kağıt para koleksiyonculuğu yapmak isteyenler mutlaka terminalojiyi bilmek zorundadırlar. Koleksiyonerlik terimlerini bilmeniz şarttır. Çil, Çil Altı, Radar Para gibi terimleri bilmeniz kendi yararınızadır. Koleksiyonerlik terimlerini bilmezseniz hem kaliteli bir koleksiyon oluşturacak parçaları biraraya getiremez hemde değeri 5 kuruş etmeyecek paralara büyük meblalar ödeyerek sahip olursunuz.Yani en basit ifadesiyle bi güzel kazıklanmış olursunuz...

3).Alan Belirleyin.

Eski kağıt para koleksiyonculuğu'na başlayanların yapması gerekenlerden birisi de hangi alanda para biriktirmek istediğine karar vermesidir. Yani alan belirlemektir. Alanınız, Osmanlı Devleti zamanında çıkan eski kağıt paralar veya Cumhuriyet Döneminde çıkan eski kağıt paralar olabilir.
Not:Uzman koleksiyoncular kesinlikle tek bir alana yoğunlaşırlar bilginize...

4). İnternet Sitelerini Takip Edin.

Eski kağıt para koleksiyonuluğu konusunda sizi geliştirebilecek internet sitelerini, blogları ve sosyal medya gruplarını takip edin. Eski para alış verişi yapan sitelere göz atın. Kısacası teknolojiyi verimli  kullanmaya çalışın.

5). Uzman Koleksiyonerleri Dinleyin
Uzmanların tavisyeleri doğrultusunda koleksiyonunuzu oluşturmaya başlayın. Ömrünü eski kağıt para koleksiyonculuğu'na adamış uzmanların tavsiyelerinden ayrılmayın ve kendinizi sürekli geliştirin.
  Koleksiyonunuza dahil edeceğiniz kağıt paraların seri numaraları A0 ile başlayanları tercih edin. Kağıt parada katlama izi, yırtılma vb gibi hasarlar olmasın ve bu para piyasada az bulunan bir para olsun.
Not: Eski kağıt para koleksiyonculuğunda önemli olan kağıt paranın eski tarihli olması değildir.Paranın piyasada az basılmış olmasıdır.


Yazımızla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz.

Hoşçakalın...




0 yorum:

Yorum Gönder