Etiketler

24 Aralık 2015 Perşembe

Betik(Kitap) Tanıtımları

TOZLU RAFLAR
Merhaba sevgili kitap kurtları, blogumdaki bu ilk yazımı betik (kitap) tanıtımlarına ayırdım. Bu yazı diğer kitap tanımı yazılarından içerik açısından farklı olacak. Bu ve diğer yazılarımda genelde popüler kültürün dayattığı bestseller tarzındaki kitaplara hiç yer vermeyeceğim ve tanıtacağım kitaplar Türk kültürüne hizmet etmiş, basımı tükenmiş ya da popüler kültür malzemesi olmadığından adı sanı pek duyulmamış, sadece ilgilenenler tarafından bilinen baş tacı eserleri tanıtacağız.

Yazılarımda tabi ki yeni çıkan ve kendimce değerli bulduğumuz kitaplara da yer vereceğim. Şimdiden sorularınızı duyar gibiyim. Kitabın değerini ne belirleyecek derseniz? Tabi ki Türk kültürüne hizmet etmesi belirleyecek. Tarihten Coğrafyaya, Coğrafyadan Edebiyata, Edebiyattan Arkeolojiye ve adını saymakla bitiremeyeceğimiz alanlara dair kitap tanıtımlarım olacak.

Temel amacım tozlu raflarda kalan kitapları gün yüzüne çıkarmak ve popülist dünyamızda kendi kültürümüze hizmet etmiş kitapların hak ettiği değere ulaşması ve okuyucularımızı nitelikli kitaplarla buluşturmaktır.
Bu yazımda Tarih alanında hepsi birbirinden değerli kitaplara yer vereceğim. Tarihi , dizilerin  ve sinema filmlerinin ticari kaygıları için çarpıttıkları, entrika ve  karmaşık ilişkiler yumağı haline getirdikleri senaryolarından değil; hepsi alanında uzman tarihçilerin kaynaklara dayalı, bilimsel ve objektif bakış açılarından süzülüp gelip damla damla oluşan bilgi dolu eserlerinden öğreneceğiz. Haydi, tarih severler başlıyoruz:     

 

Lev Nikoloyeviç Gumilev – Hunlar 

      Rus Tarihçi Prof. Dr. Lev Nikoloyeviç Gumilev’in uzun araştırmalara dayanarak yazdığı ve bilim dünyasında Hunların bir Türk kavmi olduklarını bilimsel delillerle ortaya koyan bu eserde Hun Türkleri'nin tarihi ve kültürü ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir. Eser Selenge Yayınları tarafından basılmıştır.

   
Ahmet Taşağıl - Gök-Türkler I-II-III
        Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl tarafından, Çin kaynaklarına dayanarak kaleme aldığı ve Göktürk Devleti’nin siyasi tarihini ve kültürünü anlattığı bu eser Türk Tarih Kurumu tarafından basılmıştır.

 

Osman Turan – Selçuklular Zamanında Türkiye

        Tarihçi Prof. Dr. Osman Turan tarafından kaleme alınan bu eserde; Anadolu'nun fethi ve Türkleşmesi,Türkiye Selçuklu Devleti’nin kuruluşu, diğer Türk beylikleri ve Türkiye Selçuklu Devleti’nin zayıflamasıyla başlayan Moğol istilası konu edinilmiştir. Selçuklu tarihçileri arasında bir üstat kabul edilen Osman Turan’ın bu eşsiz eseri Ötüken Neşriyat tarafından basılmıştır.



    
Halil İnalcık - Devlet-i Aliyye

    Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık tarafından kaleme alınan bu eserde; Osmanlı Devleti’nin küçük bir beylikten nasıl güçlü bir imparatorluğa dönüştüğünü anlatıyor. Türkiye’de ve Dünyada ‘‘Hocaların hocası’’ olarak anılan Halil İnalcık ülkemizin yetiştirdiği en önemli Tarihçilerimizdendir. Bu önemli eseri Türkiye İş Bankası Kültür ve Yayınları tarafından basılmıştır.

    

İlber Ortaylı - İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından kaleme alınan bu eserde; Osmanlı İmparatorluğu'nun 19. Yüzyılda modernleşme süreci ve Osmanlı toplumunda meydana gelen değişimler ve bu değişimlerin yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ne etkilerini anlattığı bu eser Timaş Yayınları tarafından basıldı.

  Not: Yukarıda tanıtmaya çalıştığım bu kıymetli eserlerin diğer baskıları başka yayınevleri tarafından da yapılmış olabilir. Ben kendi kitaplığımdaki kitapların baskılarının yapıldığı yayınevlerini baz alarak ve merak edenlerin kitaplara daha kolayca ulaşabilmeleri için böyle yazdım.
 Herhangi bir reklam amacıyla hareket edilmemiştir
Saygılarımla İyi Okumalar…

0 yorum:

Yorum Gönder